Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kostel Všech svatých

Kostel Všech Svatých - mrtvá dominanta obce

Kostel dominoval obci i okolí ve výrazné poloze nad rybníkem a silnicí. Byl postaven v roce 1737 nákladem kladrubského kláštera za opata Josefa Siebera nám zatím neznámým architektem.obr.-2.-kostel-vsech-svatych-v-hnevnicich--zboren-v-roce-1969.jpg Zřejmě to tedy byla úplná novostavba, postavená v pozdním barokním slohu. Kostel byl jednolodní, složený ze tří prostor - podvěží, lodě a presbytáře. Sakristii neměl. Zakončení věže bylo bohatě tvarováno. V interiéru se nacházelo poměrně kvalitní raně barokní vybavení, které stavitelé použili z jiného staršího kostela. 

 

Po roce 1945 neudržovaný kostel chátral, stav objektu se v průběhu komunistické tyranie jen zhoršoval a v 60. letech 20. století se objevily na zdivu trhliny, způsobené nejspíš tlakem poškozeného krovu. To bylo záminkou jeho zbourání, k němuž údajně došlo na žádost obyvatel. Stavba byla odstřelena v roce 1969. Obec tak přišla o svou dominantu, o doklad píle, pracovitosti a houževnatosti tehdejšího obyvatelstva.

 

Při našich výkopech v roce 2004, jimiž jsme hledali základové zdivo zbořeného kostela, bylo nalezeno zdivo jeho pozdně gotického předchůdce a zatím podrobně neidentifikovaný pravděpodobně náhrobní kámen (viz fotogalerie).

Na místě někdejšího kostela je plánováno naším spolkem postavení pamětní vzpomínkové věže.